BKKC Mestmag logo Adverteren
Online community voor cultuur in Noord-Brabant

Wist jij dat we in Brabant cultuurprijzen hebben zoals de Dialectprijs, de Peeltrofee en de Brabant Bokaal? We vroegen jullie welke Brabantse cultuurprijzen er zoal zijn en zetten een selectie met korte toelichting op een rijtje. Doe er je voordeel mee!

Geschreven door Renée de Kruif

Sakko Cultuurprijs voor kunsten en letteren

Deze cultuurprijs is in 1981 in het leven geroepen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het bedrijf Sakko in Bergen op Zoom. De fysieke prijs is een replica van de gouden zeeridderwindvaan van het torentje op het Markiezenhof. In 2005 werd Sakko overgenomen door Tamoil. Dit bedrijf heeft de Sakko Cultuurprijs in ere gehouden en nog steeds wordt ieder jaar de prijs in Bergen op Zoom uitgereikt.

Brabant Bokaal

De Brabant Bokaal, een zilverkleurige bokaal bestaande uit blokken verschillend van grootte, wordt sinds 2008 uitgereikt aan maximaal drie personen per jaar. De prijs is in samenwerking met het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Brabant en is een eerbetoon aan een vrijwilliger die zich inzet voor cultuur en natuur. De winnaars van eerdere jaren, samen genaamd de Brabantse Hoenders, en het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Brabant kiezen de nieuwe winnaars.

De Peeltrofee

Het Peelnetwerk reikt de Peeltrofee uit. De prijs is bedoeld voor een organisatie of inwoner uit de Peel met het beste idee dat de kwaliteit van leven in de Peel verbetert. Dit jaar is het thema ”het versterken van cultuur en erfgoed in de Peel”. De prijs is een geldbedrag van €2500 waarmee het idee uitgevoerd kan worden. Iedereen kan zijn stem uitbrengen tot 11 juli 2016 en uit de meeste stemmen komt een top vijf. Vervolgens kiest een jury de uiteindelijke winnaar uit deze vijf.

Peeltrofee 2015

Dialectprijs Noord-Brabant

De fysieke prijs is nogal opvallend: een grote rode letter G. De prijs wordt één keer in de twee jaar uitgereikt door Erfgoed Brabant aan een project van één of meerdere personen waarbij het dialect van Noord-Brabant op spraakmakende en positieve manier aan bod komt. De prijs is ter bevordering van het Brabantse dialect.

Brabantse Erfgoedprijs

Deze prijs wordt ook maar één keer in de twee jaar uitgereikt en dat is pas twee keer gebeurd. Voor de eerste keer in 2013. De Brabantse Erfgoedprijs is in het leven geroepen om vernieuwing en ontwikkeling in de regionale erfgoedsector te stimuleren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000 en een begeleidingstraject, zodat het gewonnen plan uitgevoerd kan worden.

Brabantse Amateurkunstprijs

De Brabantse Amateurkunstprijs kent ieder jaar een ander thema. Dit jaar is het thema 'tegenstellingen'. Iedere amateurkunstenaar uit alle disciplines kan meedoen. Voor deelname stuur je een foto op van je werk, een jury selecteert 25 tot 30 projecten en deze worden in de bibliotheek in Tilburg tentoongesteld. Daarna bepaalt een vakjury de winnaars en de top drie ontvangt een geldprijs.

JBZ-Award, St.Joostpenning en Jacques de Leeuwprijs

Deze drie prijzen worden uitgereikt aan net afgestudeerde studenten. De JBZ-Award stimuleert talent van beeldende kunst. Een selectie van de werken is te zien op de boulevard van het ziekenhuis en uit één van deze werken wordt de winnaar gekozen die een geldbedrag van €2500 ontvangt. Hetzelfde bedrag krijgt de winnaar van de St.Joostpenning. Naast het geldbedrag krijgt deze winnaar ook een bronzen penning. Deze gelukkige mag zich de beste Bredase AKV/St. Joost afstudeerder noemen van zijn jaar. Ook de Jacques de Leeuwprijs wordt uitgereikt aan getalenteerde studenten. Deze prijs is bedoeld voor studenten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten en er zijn twee categorieën; uitvoerende opleiding en docentenopleiding. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000.

Dioraphte Cement Prijs

Festival Cement reikt deze prijs uit aan een beginnend theatermaker, choreograaf of schrijver. Naast een geldbedrag van €7500, mag de winnaar zijn/haar stuk tonen op de volgende editie van Festival Cement in Den Bosch. 

Uitreiking Dioraphte Festival Cement Uitreiking Dioraphte Festival Cement Foto: Saris & den Engelsman

Kunstbende Brabant

Deze prijs is bedoeld voor de jonge talenten onder ons, namelijk tussen de 13 en 18 jaar oud. De disciplines waarop je kan deelnemen zijn heel uiteenlopend, waaronder Dans, DJ, Fashion en Taal. De winnaar mag optreden voor een groot publiek op een mainstage binnen zijn discipline. 

Selma is de Brabantse finaliste in de categorie Taal en doet deze week verslag van haar voorbereidingen op ons Instagram account

Headerfoto door Saris & den Engelsman

Welke Brabantse cultuurprijzen ken jij nog meer?

Contact

Renée de Kruif

Renée de Kruif

Freelance journalist, tekstschrijver en fotograaf linkedin.com

Reageren