BKKC Mestmag logo Adverteren
Online community voor cultuur in Noord-Brabant

14 mei is een bijzondere dag voor cultureel Eindhoven. In het Klokgebouw vindt Klokgebouw viert de Toekomst plaats, een evenement dat niet één organiserende partij kent, maar een zogeheten 'stadsredactie': een experiment waarbij diverse culturele instellingen samen voor de gehele stad programmeren. Initiatiefnemer Ton van Gool heeft hoge verwachtingen: "Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap volgt Eindhoven op de voet wat betreft onze proeftuin voor het anders organiseren van de culturele sector."

Geschreven door Coen van der Horst

Het idee van programmeren voor de hele stad, en niet alleen voor je eigen instelling of initiatief, wint steeds meer aan interesse, enthousiasme en argumenten. Ton: "De hele stad wordt het podium waar je op programmeert. Je eigen gebouw is de thuisbasis, maar als een optreden of voorstelling op een andere locatie beter tot zijn recht komt, nieuw en/of meer publiek vindt en financiële voordelen heeft, is het onzin om je te beperken tot je eigen 'huis'."

Ministerie van OCW

De manier waarop in Eindhoven op gebied van cultuur andere vormen van organisatie ontstaan trekt ook de aandacht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, evenals de Raad voor Cultuur. Ton: "Het afgelopen jaar hebben zowel de gemeente Eindhoven als diverse instellingen regelmatig gesproken met OCW en met de Raad voor Cultuur over 'Het Eindhovens Model.' Eén van de vragen was of Eindhoven kan fungeren als een landelijke proeftuin voor het anders organiseren van de culturele sector. Wij geloven van wel."

Het idee om op muziekgebied stadsbreed te programmeren is het afgelopen jaar regelmatig besproken met een club van 20 programmeurs. In deze club zijn grote podia als Muziekgebouw en de Effenaar vertegenwoordigd, maar ook een aantal muziekcafés, organisatoren van 'onder-de-radar' optredens en programmeurs van festivals. Ton: "Gezamenlijk hebben we, met de gemeente, een nieuwe muziekvisie voor de stad gemaakt. Daar kwam het idee van een 'stadsredactie' uit voort."

De hele stad wordt het podium waar je op programmeert.
- Ton van Gool

Klokgebouw viert de Toekomst

De eerste serieuze uiting van de nieuwe stadsredactie is Klokgebouw viert de Toekomst: een cultuurfestival met een zeer uiteenlopende line-up van muziek, cultuur en kunst. Op 14 mei kunnen Eindhovenaren in het Klokgebouw van 18.00 uur 's avonds tot 04.00 uur 's nachts terecht om te zien en proeven, dansen en spelen, en ontdekken en ontmoeten. Ton: "Het is geen eenmalige oefening, maar het is een stap in de verdere opbouw van een stadsbrede samenwerking. Met deze stadsredactie kunnen we het gezamenlijk programmeren breder trekken dan alleen muziek: vrijwel alle disciplines zijn vertegenwoordigd. Daarom vindt het festival ook plaats in het Klokgebouw: dat is neutraal terrein. Ieders inbreng is dus even waardevol en belangrijk, en iedere instelling of initiatief brengt zijn eigen trouwe bezoekers mee. Door deze manier van programmeren kan elke partij uitstijgen boven zijn eigen aanbod en samen het unieke verhaal van Philips en Eindhoven vertellen."

(Een greep uit) het programma

Klokgebouw viert de Toekomst is onderdeel van Eindhoven viert de Toekomst, een weekendevenement ter ere van de 125e verjaardag van elektronicaconcern Philips. Het bekende Eindhovense bedrijf loopt als rode draad door de programmering van Klokgebouw viert de Toekomst. De Philicorda, bijvoorbeeld, het elektronische huis-tuin-en-keuken orgel dat in de jaren ’60 ontworpen en gebouwd is door Philips, heeft een eigen podium in het Klokgebouw. Van 19.00 tot 24.00 uur spelen op het door de Effenaar geprogrammeerde Philicorda Podium uitsluitend artiesten die dit instrument nog steeds gebruiken, waaronder Orgel Vreten, Birth of Joy, De Stekkers en zZz.

De Stekkers De Stekkers

Ook het Van Abbemuseum heeft een rol op het evenement. Van 18.00 tot 24.00 uur staat hun nieuwste en favoriete medewerker, een robot, klaar om vanuit het Klokgebouw bestuurd te worden. Met deze eerste Europese museumrobot dwaal je na sluitingstijd door de collectie vanaf Strijp-S. Het VPRO Medialab programmeert Data Orchestra van Jelle Mastenbroek: tijdens een intiem en persoonlijk huiskamerconcert zet deze installatie data van bijvoorbeeld je creditcard om in een compositie die ontstaat door alledaagse objecten als bestek, borden, pennen en glazen te bespelen.

Robot - Van Abbemuseum Robot - Van Abbemuseum Foto: mediabank Van Abbemuseum

Op uitnodiging van STRP zorgen Eindhovense DJ collectieven voor de beats tussen 24.00 en 04.00 uur in de Local Club Night. Voor het stillen van honger en dorst kunnen bezoekers van 18.00 tot 24.00 uur terecht bij de vele mobiele restaurants die klaar staan om te bakken, tappen, grillen, snijden en te schenken zoals Van Moll, Eten zonder Streken en Frites van Piet.

Kijk voor meer informatie op www.eindhovenviertdetoekomst.nl.

Het programma van Klokgebouw viert de Toekomst wordt samengesteld door STRP Festival, Effenaar, Bureau Zwaardvis, Van Abbemuseum, VPRO Medialab in samenwerking met Klokgebouw, DIT is Eindhoven, Designhuis, TU/e en anderen. Het is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Eindhoven en Eindhoven365.

Wil jij reageren op dit artikel?

Contact

Ton van Gool

Ton van Gool

Eindredacteur VPRO MEDIALAB linkedin.com
Renee Schmeetz

Renee Schmeetz

Publieksbereik en projectmanagement linkedin.com

Reageren