BKKC Mestmag logo Adverteren
Online community voor cultuur in Noord-Brabant

In juni 2015 publiceerde Boekmanstichting een uitgebreid artikel over de toename van het aantal vrijwilligers in de cultuursector. Festivals kunnen niet bestaan zonder de inzet van vrijwilligers, vrijwel alle poppodia zijn afhankelijk van mensen die op hun vrije avond voor niets een biertje komen tappen. Kortom: we kunnen niet zonder.

Stap één is het werven van vrijwilligers, maar als je eenmaal binnen hebt gehengeld, hoe houd je ze dan binnen? Wat zijn do’s en don'ts? Een kleine rondvraag onder vrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren van verschillende culturele instellingen brengt redacteur Lisa bij het volgende rijtje.

Geschreven door Lisa Ruskus 

Lysanne (vrijwilligers coördinator) en vrijwilliger Manouk op Festival Cement Lysanne (vrijwilligers coördinator) en vrijwilliger Manouk op Festival Cement Fotograaf: William van der Voort
Voor mij is belangrijk dat ik als vrijwilliger gewaardeerd word als iemand die haar vrije tijd geeft voor een leuk project. Ik hoef niet alle ins en outs te weten, maar de grote lijnen wat de bedoeling is.
- Berna Rekkers, vrijwilliger

Tip 1. (Onder)houd persoonlijk contact

Investeer in goed, persoonlijk contact met iedere vrijwilliger; zowel tijdens het werk als daarvoor en erna. Festival Cement bedankt haar vrijwilligers bijvoorbeeld met een persoonlijk kaartje per post.

Tip 2. Laat je waardering blijken

Benoem wat je vrijwilligers allemaal (goed) doen en verras ze. Niets leuker dan wanneer de vrijwilligerscoördinator van Incubate tijdens je eerste dienst midden in de nacht even komt vragen hoe het is gegaan.

Festival Cement bedankt haar vrijwilligers op Facebook

Tip 3. Geef gekaderde taken en maak vrijwilligers eigenaar van een taak

Berna Rekkers hostte tien dagen lang performers die op Festival Cement optraden en was vrijwilliger op het festival zelf. Ze is ook vrijwilliger bij onder ander Circo Circolo en een tal van sportevenementen – een doorgewinterde vrijwilliger.

“Ik ben vorig jaar ergens vrijwilliger geweest bij een groep mensen die nog nooit met vrijwilligers gewerkt hadden. We werden van het kastje naar de muur gestuurd. Er werd niet tegen ons verteld waarom iets wel of niet moest gebeuren. De organisator vond dat hij onze 'baas' was. De manier waarop we opdrachten kregen! Voor mij is belangrijk dat ik als vrijwilliger gewaardeerd wordt als iemand die haar vrije tijd geeft voor een leuk project. Dat je het gevoel hebt dat je het samen doet. Ik hoef niet alle ins en outs te weten, maar de grote lijnen wat de bedoeling is. Het is te merken als een organisatie van tevoren nagedacht heeft over het werken met vrijwilligers, over waar die vrijwilligers ingezet kunnen worden en de vrijwilligers een volwaardige taak krijgen.

Tip 4. Zorg voor zichtbaarheid en het wij-gevoel

Vrijwilligers committeren zich gratis en voor niets aan jouw evenement of instelling – dat mag gezien worden! De zussen Henny en Thea waren dit jaar voor het eerst vrijwilliger op Festival Cement. Nieuw in vrijwilligersland zijn ze niet want ze doen van alles voor Den Bosch. Zij geven aan het belangrijk te vinden om zichtbaar te zijn op een festival, bijvoorbeeld door het dragen van een T-shirt of een naambadge. Investeer daarnaast in zichtbaarheid, wie-is-wie op het festival. Reik een smoelenboek uit of neem een voorbeeld aan Festival Boulevard. Festival Boulevard heeft tijdens het festival een grote Smoelenzuil met foto’s en functies staan in het hoofdkwartier. Tijdens de kick-off stellen alle medewerkers zich voor aan de vrijwilligers.

 

Met dank aan Berna Rekkers, Lysanne van Esch, Thea van Liempt, Henny van Valkenburg. Zelf zin aan de slag te gaan als vrijwilliger? Op onze vacaturepagina vind je regelmatig leuke vacatures!

Heb jij nog andere tips?

Contact

Lisa Ruskus

Lisa Ruskus

Online redacteur nl.linkedin.com
Lysanne van Esch

Lysanne van Esch

Vrijwilligers/gastgezinnen coördinator bij Festival CEMENT linkedin.com

Reageren