BKKC Mestmag logo Adverteren
Online community voor cultuur in Noord-Brabant

MAM en The Four One & Only’s opnieuw uitgebracht op vinyl vanwege Record Store Day (19 april)

Vrijdag 28 maart verschijnt MEST#5. Het is het eerste nummer van de tweede jaargang van MEST en dat vieren we met een wel heel bijzonder extraatje: een limited vinyl single. Deze single is verkrijgbaar tijdens Record Store Day in verschillende platenzaken in het zuiden van Nederland én tijdens de presentatie van MEST#5 op 5 april in Tilburg. Met het verschijnen van MEST#5 en deze single vieren we ook een beetje dat Mestmag.nl ook volwassen is geworden. MEST wordt steeds meer de community voor kunst en cultuur in Brabant.

Record Store Day

In MEST#5 veel aandacht voor het wereldwijde fenomeen Record Store Day. De dag waarop miljoenen muziekliefhebbers en duizenden bandjes en artiesten het bestaansrecht van de betere platenzaak vieren. In Nederland zijn tijdens Record Store Day meer dan 250 optreden in meer dan tachtig platenzaken. De redactie van MEST ging op zoek naar de beste dertien platenzaken van het zuiden én naar de twee bands die op de bijzondere single van MEST terecht zou moeten komen. Op Mestmag.nl is een preview van het artikel te vinden. MAM, de band van Tom America uit de jaren tachtig, kwam op kant A terecht met ‘Maternité’. ‘Completely Nude Between Forget Me Nots’ en ‘Walking in the Wood’ van The Four One & Only’s de band rondom Marthy Coumans, staat op kant AA. Het artwork is gezeefdrukt en bestaat uit illustraties van Studio de Leijer en S. Loyd Trumpstein. De single is op 19 april gratis voor betalende abonnees te verkrijgen, als ze op tijd zijn. Niet abonnees betalen €5.

Inhoud MEST#5

In deze aflevering van hét tijdschrift over kunst en cultuur in Noord-Brabant vindt de lezer verder bekende rubrieken zoals ‘Iedereen is te koop’, ‘De zone’ (met een gedicht van Martijn Neggers), ‘Er loopt weer een hond over mijn graf’ (over de begraafplaats van de schilder Jan Sluijters), ‘Goed grut’ en ‘Jong op de cover’ (Katja Heitmann) ook de nieuwe rubriek ‘Burengerucht’. Hierin spreken een Vlaming (Raf Walschaerts) en een Nederlander (Jan Rot) over de verschillen tussen de culturen net boven en net onder de grens. Natuurlijk staat MEST#5 ook weer vol bijzondere artikelen. Aan bod komen onder meer het project Cultuurkantine 3.0, waarvan de tentoonstelling door Koningin Maxima geopend werd, bijzondere street art en graffiti in Eindhoven, de toekomst van Noord-Brabant: het nieuwste Brabant en cultuureducatie op de basisschool.

klik hier voor de preview van MEST#5

klik hier voor extra afbeeldingen bij het artikel 'Step in the arena' uit MEST#5

klik hier voor een voorproefje van het artikel 'Boom, roos, vincent', over cultuureducatie

Openbare presentatie van MEST#5

Om het verschijnen van MEST#5 te vieren is er op zaterdagavond 5 april in Tilburg de ‘MEST in your pants party’, de presentatie van het blad en de single. Met optredens van Tom ‘MAM’ America, Flip ‘The’ Noorman, Martijn ‘Titaan’ Neggers, Jeroen ‘Wentelteefje’ de Leijer en S. Lloyd Trumpstein, een blacklight expo inclusief fluorescerende preview van De Drie Zilverberkjes en dj-trio Snoeijs & Sophie & Scarabee speelt snoeiharde schuifelmuziek. Iedereen is welkom. De entree is €5 (inclusief MEST#5) of €7,50 (inclusief MEST#5 én limited vinyl single). Het feest vindt plaats in NS16 (NS-plein 16, Tilburg). 

bekijk hier het evenement op Facebook

De gezeefdrukte hoes van de bijzondere single. Artwork is van S. Lloyd Trumpstein (MAM) en Studio de Leijer (The Four One & Only's) De gezeefdrukte hoes van de bijzondere single. Artwork is van S. Lloyd Trumpstein (MAM) en Studio de Leijer (The Four One & Only's)

MAM en The Four One & Only’s

MAM – Maternité

De band MAM van Tom America (Tilburg) – nog steeds alive & kicking als componist, tekstschrijver en kunstenaar - ontstond begin jaren tachtig en speelde lastig te typeren, groovy wave, met Nederlandstalige teksten. De single Maternité verscheen in 1986 op het verzamelalbum La Grande Parade, een plaat naar aanleiding van een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Op de lp schreven artiesten een compositie bij een schilderij. Maternité is gebaseerd op het schilderij van Pablo Picasso en bevat een sample met de tekst ‘Mam, weet jij nog wanneer ik voor het eerst een boterham met kaas gegeten heb?’ Het nummer werd een klein radiohitje. Tom America, die nog steeds veel met stem-samples werkt: ‘Het nummer was een ontzettend belangrijke stap op weg naar de ontwikkeling van een eigen vorm.’ MAM was in de muziekscene een invloedrijke band. Zo was Henny Vrienten een groot fan. Tom America: ‘Een mooi moment was de eerbiedige mail die ik kreeg van ene Erik de Jong, die het nummer zocht voor twee uur radio die hij moest vullen, bij Kink FM geloof ik. Kort daarna kwam zijn eerste cd uit, onder het alias Spinvis, en vertelde hij in interviews dat mijn stijl van invloed was geweest op zijn ontwikkeling.’

The Four One & Only’s – Completely Nude Between Forgetmenots

‘Eind 1985 vonden we het tijd voor een single’, zegt oud-bandleider Marthy Coumans. ‘Onze carrière werd geteisterd door alcoholmisbruik en anarchistische chaos, we wilden de band steviger op de rails krijgen.’ Op de A-kant: The Rock of Love. ‘Ongeveer ons enige nummer dat het publiek echt leek te vatten.’ Op de B-kant het wat eigenaardige Completely Nude Between Forgetmenots. Na drie maanden waren er twintig exemplaren verkocht. Toen brak – halverwege 1986 – het glorieuze moment aan dat John Peel (legendarisch BBC-dj) de single ging draaien. Even later werd een clip van Completely Nude bij VPRO’s Jonge Helden uitgezonden. ‘De opmaat tot krankzinnige avonturen.’

The Four One & Only’s – Walking in the Wood

Marthy Coumans: ‘Ik had een nieuwe melodie verzonnen. Er was alleen geen tekst. Terwijl we de melodie oefenden, moedigden we zanger Marcel aan om wat te zeggen, maakte niet uit wat. Na een keer of negen riep hij ineens met angstige ogen: I'm walking in the wood. Nooit gesnapt waar het vandaan kwam, maar het was perfect. Het nummer zijn we altijd blijven spelen.’ 

Contact

Sanne Schepers

Sanne Schepers

Online marketeer linkedin.com
Jenneke Harings

Jenneke Harings

adviseur bij bkkc nl.linkedin.com

Reageren