BKKC Mestmag logo Adverteren
Online community voor cultuur in Noord-Brabant

Vijf maanden geleden opende aan het Oosterhoutse plein de Heuvel een nieuw filmhuis haar deuren. Een filmhuis dat zich onderscheidt binnen de cultuursector vanwege de ambitie om zich los van subsidies draaiende te houden. Iris sprak namens Mestmag.nl met Berend Oost (bestuurslid) en Jan van den Brink (programmeur) van Filmhuis Oosterhout over uitdagingen, ambities en cultureel ondernemerschap.

Geschreven door Iris van den Boezem

De foyer van Filmhuis Oosterhout waar kunst wordt tentoongesteld De foyer van Filmhuis Oosterhout waar kunst wordt tentoongesteld Foto: Filmhuis Oosterhout

Het filmtheater is sinds oktober vorig jaar voor bezoekers geopend. Hoe gaat het?

"Bij het opmaken van de begroting gingen we uit van gemiddeld 400 bezoekers per week. Op dit moment zitten we op gemiddeld 300 bezoekers per week", vertelt bestuurslid Berend Oost. "Dat betekent nu dus nog een gat op de begroting. Daardoor moeten we op een andere manier naar Oosterhout kijken: waar liggen nog middelen die we kunnen inzetten? Een voorbeeld is de samenwerking die we zoeken met de ondernemersvereniging op de Heuvel."

In plaats van te denken vanuit subsidies gaan we uit van zelfvertrouwen: we kunnen hier met elkaar een filmhuis opbouwen.
- Jan van den Brink

"Oosterhout heeft het vorig jaar een half jaar zonder filmtheater moeten doen", vult programmeur Jan van den Brink aan. "Mensen zijn het daardoor niet meer gewend om in hun eigen stad naar de film te gaan. Binnen drie, vier maanden trokken wij al gemiddeld 25 bezoekers per voorstelling. Dat vind ik helemaal niet zo'n slecht begin. In plaats van te denken vanuit subsidies gaan we uit van zelfvertrouwen: we kunnen hier met elkaar een filmhuis opbouwen, zonder dat we daar zoveel extra geld voor nodig hebben."

Hoe doen jullie dat, het filmhuis opbouwen?

Berend: "We willen dat het filmtheater een huiskamerfunctie krijgt. Daarmee bedoel ik dat mensen hier graag komen voor een drankje voor en na de film en dat ze zich hier thuis voelen. Maar de ontmoeting, dat zit nog niet zo goed in het theater. De mensen blijven nog niet hangen voor een borrel na de film."

Jan: "Op het gebied van programmering is het de kunst om een mooie mix aan te bieden van zowel commerciële als niet-commerciële films, zodat iedereen zich op zijn plek voelt in het theater. Onze boodschap is: we kunnen films niet direct na première draaien, maar zo'n zes weken later hebben we de film wél. Een groot voordeel voor mensen uit Oosterhout en omgeving is dat ze op de fiets of te voet naar de film kunnen, in plaats van dat ze met de auto naar Breda moeten rijden."

Een goed gevulde filmzaal bij de vertoning van ‘Verlies niet de moed’, een documentaire van Hella de Jonge. Haar man Freek zong liedjes. Een goed gevulde filmzaal bij de vertoning van ‘Verlies niet de moed’, een documentaire van Hella de Jonge. Haar man Freek zong liedjes. Foto: Filmhuis Oosterhout
Vrijwilligers zijn voor mij de antennes voor wat er in Oosterhout speelt en waar we als filmhuis iets mee moeten doen.
- Jan van den Brink

"Belangrijk is dat we verbindingen met de omgeving leggen", benadrukt Berend. "We willen de Heuvel samen met de bewonersvereniging en de ondernemersvereniging op de kaart zetten. Tijdens de intocht van Sinterklaas waren we onderdeel van de route en we maken straks een programma rond de dameswielerroute, die hier op de Heuvel begint en eindigt."

Jan: "Via de cultuurcoaches zoeken we aansluiting met de middelbare scholen en via de basisscholen met jongere kinderen voor de kinderfilms. Via de bibliotheek leggen we contact met mensen die geïnteresseerd zijn in literatuurverfilmingen. Zo had de bibliotheek tijdens Nederland Leest een interview met Franca Treur. In diezelfde week vertoonden wij de verfilming van haar boek 'Dorsvloer vol confetti'. In de programmering verwezen de bieb en het filmhuis naar elkaar en er werden passe partouts verkocht voor de activiteiten. Dat soort projecten zetten we in de toekomst vaker op met de bieb en ook met cultureel centrum De Nieuwe Pannehoef en straks met Theater de Bussel. Zo onderscheiden we ons van andere filmhuizen en bioscopen door een film met iets extra's aan te bieden."

Berend: "Daarnaast hebben we een galerie-functie: tegen betaling kunnen kunstenaars hun werk in onze foyer tentoonstellen. Naast een manier om te verbinden en een kunstminnend publiek aan te trekken, is het ook nog eens een verdienmodel."

Filmhuis Oosterhout wil een centrale plek in de stad innemen. In december bezocht de Sint het theater. Filmhuis Oosterhout wil een centrale plek in de stad innemen. In december bezocht de Sint het theater. Foto: Filmhuis Oosterhout
We leveren een bijdrage aan de participatiesamenleving, een rol waar we trots op mogen zijn.
- Berend Oost

Wat kunnen andere cultureel ondernemers van jullie leren?

"Delen", zegt Berend na even nagedacht te hebben. "Dat is wat ik zo waardeer bij Jan: ondanks zijn expertise als programmeur heeft hij geen muur om zich heen gezet. Bij hem staan de ramen juist open."

"Ik heb een klankbordgroep van vrijwilligers om me heen", legt Jan uit. "Zij zijn voor mij de antennes voor wat er in Oosterhout speelt en waar we als filmhuis iets mee moeten doen. Aan de andere kant voed ik de groep met ideeën: ze denken mee over wat goede plannen zijn en wat niet. Als ze willen kunnen ze straks een eigen thema-avond organiseren."

"We werken hier met ongeveer tachtig vrijwilligers, van een heel divers pluimage. Door deze medewerkers te betrekken bij de organisatie en ieder een eigen verantwoordelijkheid te geven, vervullen we een maatschappelijke rol", besluit Berend. "We leveren een bijdrage aan de participatiesamenleving, een rol waar we trots op mogen zijn."

Wil je graag een bezoekje brengen aan Filmhuis Oosterhout? Kijk voor hun agenda en verwachte films in Filmhuis Oosterhout op de website.

Wat betekent het (film)theater voor jou?

Contact

Berend Oost

Berend Oost

Bestuurslid Filmhuis Oosterhout linkedin.com
Jan van den Brink

Jan van den Brink

Programmeur Filmhuis Oosterhout linkedin.com

Reageren