BKKC Mestmag logo Adverteren
Online community voor cultuur in Noord-Brabant

Wat was volgens jou dé culturele gebeurtenis van 2014 in Noord-Brabant? Die vraag stelden we de afgelopen maand aan de lezers van MEST. We stelden een top 5 samen uit de meest genoemde suggesties. En lieten onze lezers stemmen. Met als absolute winnaar: het OOG in Den Bosch!

Hoofdredacteur Stan schreef het volgende over dit project

Geen Bosschenaar kon er dit jaar omheen, om de vijf enorme ogen die verspreid over de stad aan gebouwen hingen. Ik heb zelden een kunstproject gezien dat zo zichtbaar was in de hele stad, zelfs mijn kinderen raakten niet uitgepraat over die grote ogen. De teleurstelling was dan ook groot toen bleek dat ze er zelf niet in mochten (‘Voor zestien jaar en ouder’).

Zittend in een OOG had je niet alleen een prachtig uitzicht, de sessie in de bijzondere cocon nodigde vooral uit tot introspectie. Over jezelf, over je verhouding met anderen, en welke rol de stad daarin speelt. Ruim drieduizend mensen gingen daadwerkelijk in een OOG zitten, en het project kreeg aandacht in een aantal vermaarde internationale tijdschriften. Het project van stadskunstenaar Lucas de Man en Het Zuidelijk Toneel (HZT) was het culturele hoogtepunt van 2014 voor Rob van Steen, directeur van Theaters Tilburg. ‘Het laat zien hoe HZT daadwerkelijk zoekt naar worteling in de Brabantse samenleving en hoe ze daarbij streeft naar grootsheid en allure. Daarmee wijkt HZT positief af van de andere gezelschappen in de basisinfrastructuur.’

> lees meer over dit project op deze website

Deze tv spot werd uitgezonden door de PvdA in de zendtijd van politieke partijen bij de publieke omroep.
In totaal stemden 114 mensen, waarvan 68 voor het OOG.

Foto: David Stevens

Wil jij reageren op dit artikel?

Reageren