BKKC Mestmag logo Adverteren
Online community voor cultuur in Noord-Brabant

In april vond de uitreiking van de H&M Global Change Award plaats. Jalila Essaïdi bemachtigde de derde plaats met haar uitvinding Mestic. Een omzetting van koeienmest naar vloeibaar bio-plastic waar onder andere textiel van gemaakt kan worden. Wat heeft deze award haar gebracht, welke tips heeft Jalila voor anderen en hoe ziet haar toekomst eruit? Mestmag.nl ging in gesprek met Jalila.

Geschreven door Paulien Noordzij

In een verlaten en half gesloopt pand op Strijp-T in Eindhoven ontmoet ik Jalila, haar collega’s, haar honden, spinnen en haar Axolotl bij BioArt Laboratories. Ze zijn de allerlaatste gebruikers van het gebouw. Eenmaal binnen merk je niets meer van de sloop. Je wordt direct geïnspireerd door alles wat je ziet. In haar kantoor valt mij meteen een kast op, waarop een aantal trofeeën prijken. De Global Change Award van H&M is niet de enige prijs die ze gewonnen heeft.

Foto door Mike Roelofs Foto door Mike Roelofs

Je bent directeur van dit laboratorium en wint awards in de sustainable-fashionindustrie. Wat doe je nu allemaal en hoe is het zo gekomen?

“Ik ben gestart als beeldend kunstenaar gefascineerd door de natuur, de materialen en levende processen. Ik heb met synthetische spinnenzijde kogelwerende huid ontwikkeld, bijvoorbeeld. Ook daar won ik een award mee. De huid wordt nu doorontwikkeld voor toepassingen bij brandwonden en behandeling van doorligplekken. Met mijn bedrijf Inspidere leid ik de ontwikkeling van dat traject." 

"Ik raakte met Rob van Gijzel, de toenmalige burgemeester van Eindhoven, in gesprek over mijn werk. Dit leidde ertoe dat ik me ging vestigen in Eindhoven met BioArt Laboratories. Het bedrijf heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een instituut binnen de bio art scene in Europa. Daar ben ik trots op." 

"Bij BioArt Laboratories zijn we, samen met een selectie van internationaal toptalent, steeds op zoek naar crossovers en nieuwe invalshoeken. Dat leidt tot interessante nieuwe werken en producten.  De talenten bevinden zich in onze ‘Talent Pressure Cooker’. Zelf zat ik ook als High Potential in een talentontwikkelingsprogramma bij bkkc. Dit heeft me enorm geholpen. Niet alleen met de impulsgelden, maar voornamelijk ook in de ontwikkeling van ondernemerschap, professionalisering en een uitbreiding van het lokale netwerk in Brabant. Ik kan er bovendien nog steeds aankloppen voor hulp of advies.”

Ik heb met synthetische spinnenzijde kogelwerende huid ontwikkeld. De huid wordt nu doorontwikkeld voor toepassingen bij brandwonden en behandeling van doorligplekken.
- Jalila Essaïdi

Hoe kwam je tot het werk waarmee je de Global Change Award hebt gewonnen?

“Het idee is ontstaan tijdens het onderzoek naar de inzet van de kogelwerende huid voor brandwonden en doorligplekken. Daarin zocht ik een manier om het synthetische spinnenzijde, afkomstig van genetisch gemodificeerde geiten, in grotere hoeveelheden lokaal te produceren. Maar, in Europa hebben we strenge wetgeving rondom genetisch gemodificeerde organismen. Daar liep ik op vast. Ik probeerde in gesprek te gaan met verschillende partijen, waaronder boeren en beleidsmakers in Brabant. Die kreeg ik niet makkelijk aan tafel. Zij waren drukker met de vorming van het nieuwe Brabantse coalitieakkoord, destijds. En daarin was het Brabantse mestprobleem actueel." 

"Een beleidsmaker daagde me grappend uit om iets te doen aan het mestprobleem. En ik dacht: waarom niet? De mestproblematiek is iets waar ik me serieus bezorgd over maak. Dat gevoel werd sterker toen ik er eenmaal alles over begon te leren. Het maakte dat ik mijn eerste emmertje koeienmest ben gaan halen bij Hans Huibers. In het lab slaagde ik er uiteindelijk in een gesloten circulair systeem te ontwikkelen met diverse nieuwe grondstoffen, zoals pulp, voor bijvoorbeeld de textielindustrie. Het proces en de methode waarmee koeienmest omgezet wordt in nieuwe materialen zijn geoctrooieerd en geregistreerd als Mestic. Zo kan er bijvoorbeeld papier en textiel van gemaakt worden.”

Jalilia legt Mestic uit

Wat heeft de Global Change Award je gebracht?

“€150.000,- om te beginnen. Een mooi bedrag om verder te investeren in de ontwikkeling van Mestic. Daarnaast zit ik in een intensief programma vanuit de H&M Foundation en Accenture. Het komend jaar  bezoeken we grote fabrikanten in Shanghai en Milaan. We gaan er data verzamelen voor het opschalen van Mestic. Tijdens dit programma krijg ik de kans om contact te leggen met belangrijke personen binnen de sustainable-fashionindustrie. En ik krijg een kijkje in de keuken van de pulpindustrie. Die verbindingen met gelijkgestemden zijn veel waard. Aandacht voor de juiste contacten zorgen voor nieuwe inspiratie en groei.”

Welke tips zou je een ander geven die een Global Change Award of andere prestigieuze prijs zou willen winnen?

“Dat is erg moeilijk. Een award is geen doel op zich. Focus op de problematiek en de mogelijke oplossingen. Blijf creëren en blijf bewegen. Zoek het buiten de gebaande paden. Leg contacten en ga in gesprek. Generaliseer, maar blijf je ook specialiseren. Zoek en graaf door. Door te focussen op een hoger doel is er veel meer te winnen dan een award. Maar geef je vooral op als je denkt dat je kans maakt en pak alle kansen die je krijgt. Zo won ik ook de Prix Ars Electronica Honorary Mention in 2012 en ben ik onlangs nog uitgeroepen tot een van de Inspiring Fifty, de vijftig meest inspirerende vrouwen in de tech-branche in Nederland.”

Focus op de problematiek en de mogelijke oplossingen. Blijf creëren en blijf bewegen. Zoek het buiten de gebaande paden.
- Jalila Essaïdi

Hoe ziet de schaduwzijde van dit succes eruit?

“Ik moet er ook dingen voor laten. Het slokt veel van mijn tijd op, waardoor ik minder tijd kan steken in een sociaal leven en vakanties. Zelfs op tijd eten en drinken komt er vaak niet van. Het gevaar is dan ook dat ik mezelf voorbij kan lopen door de lange dagen. De balans tussen lichaam en hoofd raakt wel eens zoek. Ik heb hiervan geleerd dat het erg belangrijk is om toch goed te luisteren naar mijn lichaam. Verder zoek ik tegenwoordig voornamelijk het contact met degenen die energie geven in plaats van degenen die energie van mij afnemen. Dat komt erop neer dat ik heel veel nee moet zeggen.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

“Zoals je hebt gemerkt moeten we dit pand gaan verlaten. We zijn erg blij je te kunnen melden dat we deze 700m2 gaan verruilen voor een prachtig terrein van ruim een hectare, hier vlabij, bekend als de verborgen Duitse Woningen. Eindelijk hebben we de plek gevonden waar we gaan wortelen. Vanuit deze stabiele omgeving zullen we de wereld gaan veroveren.”

Vanuit deze stabiele omgeving zullen we de wereld gaan veroveren.
- Jalila Essaïdi

Ik ga mee om te kijken en vind een aantal gebouwen met duidelijk een rijke geschiedenis in een prachtige bosrijke omgeving. Gek genoeg is het maar vier kilometer van het centrum van Eindhoven. De overgang tussen stad en platteland past perfect bij BioArt Laboratories dat opereert op het grensvlak van biologie en techniek. Het doel is een zelfvoorzienende locatie waar plaats is voor een expositieruimte, een kweekvijver en een experimentele hortus botanicus. BioArt Laboratories werkt samen met de Gemeente Eindhoven en de Internationale School (ISE) om dit alles mogelijk te maken.

De overeenkomst hiervoor werd onlangs getekend en vormt een belangrijke mijlpaal voor Jalila en het team. Samenwerking met ISE biedt de mogelijkheid om een nieuwe generatie talenten op te leiden die met bio-art verbindingen leren te scheppen en creëren.

De oude gaarkeuken met witte betegeling kan vrij snel een lab gaan vormen. Een bijgebouw kan dienen als residentie voor de deelnemers van het Talent Pressure Cooker programma. Er zijn al mooie ideeën voor een hekwerk van natuurlijke materialen volledig passend bij de filosofie van de BioArt Laboratories. Ik zie de mogelijkheden en ben nu al benieuwd wat de volgende ontwikkelingen zijn van Jalila en haar team.

Wil jij reageren op dit artikel?

Contact

Jalila Essaïdi

Jalila Essaïdi

Directeur BioArt Laboratories jalilaessaidi.com
Paulien Noordzij

Paulien Noordzij

freelance tekstschrijver stukjetekst.nl

Reageren